تولید موبایل بومی موضوع جدیدی نیست و در حال حاضر هم چند موبایل ایرانی در بازار عرضه میشود، هرچند گفته میشود این گوشیها مونتاژ هستند و قطعات اولیه آنها از کشورهای دیگر وارد کشور میشود. این بار اما وزیر ارتباطات وعده داده است که تولید گوشی همراه داخلی جلوه دیگری پیدا خواهد کرد و چند بازیگر جدید به حوزه تولید گوشیهای همراه داخل وارد میشوند.
در مورد اینکه تولید موبایل صددرصد ایرانی چقدر قابل تحقق است با رئیس اتحادیه فروشندگان دستگاههای صوتی و تصویری و تلفن همراه و لوازم جانبی صحبت کردیم. محمدرضا رمضان در ابتدا در پاسخ به این سوال که آیا در حال حاضر موبایل صددرصد ایرانی داریم یا خیر؟ گفت: چند مدل موبایل ایرانی داریم اما ما هنوز قابلیت این را نداریم که موبایل حرفهای در ایران تولید کنیم.
باید به فکر اخذ تکنولوژی باشیم
رمضان در ادامه در مورد اینکه چقدر امکان تحقق وعده جدید تولید موبایل بومی وجود دارد؟ بیان کرد: نکتهای که در وهله اول باید به آن اشاره کرد این است که سیستم تجارت جهانی به گونهای است که اجازه تولید برخی کالاها را در همه کشورها نمیدهند که تلفن همراه از جمله این کالاهاست.
رئیس اتحادیه فروشندگان دستگاههای صوتی و تصویری و تلفن همراه با بیان اینکه آمریکا، کره، ژاپن و چین کشورهای صاحب فن در تولید گوشی همراه در دنیا هستند، گفت: این کشورها تکنولوژی تولید گوشی را در انحصار خود دارند و بعید است که به راحتی تکنولوژی آن را در اختیار ما بگذارند.
رمضان ادامه داد: ما ماهیانه دو میلیون گوشی تلفن همراه در داخل کشور مصرف داریم برای همین به نظر نمیرسد کشورهای صاحب فن و تکنولوژی، بازار به این بزرگی را که سود هنگفتی برایشان دارد به راحتی از دست بدهند.
وی با استقبال از صحبتهای وزیر ارتباطات در زمینه تولید گوشی همراه بومی افزود: این طرح بسیار خوبی است که اگر محقق شود باعث صرفهجویی ارزی بزرگی در کشور میشود و با سرمایهای که جمع میشود میتوان هزاران کار دیگر کرد و علاوه بر آن کارگران زیادی هم مشغول به کار شوند.
رئیس اتحادیه فروشندگان دستگاههای صوتی و تصویری و تلفن همراه ادامه داد: اما اگر بخواهیم ما چنین کاری را انجام دهیم باید دریچه و راههای ارتباطی خوبی را برای کشورهای صاحب تکنولوژی در ایران باز کنیم تا آنها امکان فعالیت در ایران را داشته باشند و ما در کنارشان این صنعت را از آنها فرا بگیریم چرا که در حال حاضر برای رونق صنعت تلفن همراه در کشور، زمین و امکانات و نیروی کار تخصصی در ایران وجود دارد و شرکتهای بزرگی هم در این عرصه حاضر به سرمایهگذاری هستند ولی از آنجا که ما تکنولوژی این کار را نداریم بهتر است ابتدا زمینه حضور صاحبان این تکنولوژی را در کشور فراهم کنیم.
مونتاژ در داخل بهتر از واردات است
این صحبتها در حالی است که در حال حاضر نیز گفته میشود شرکتهای دانشبنیان داخلی تجهیزات و قطعات اولیه تولید گوشی را از سایر کشورها اعم از چین خریداری میکنند و کار مونتاژ را در ایران انجام میدهند.
رمضان در واکنش به این صحبتها گفت: اگر مونتاژ هم شود بهتر از واردات کامل گوشی است. به تعبیر دیگر، به نظر من اولین راه هم همین است که ما ابتدا مونتاژ کنیم و به مرور زمان پی تولید برویم همانطور که ما زمانی در کشور آرزوی خودرو داخلی داشتیم و الان کارخانههای زیادی در حال تولید خودرو هستند بنابراین حتی اگر در زمینه گوشی همراه هم مونتاژ کنیم بسیار کار پسندیدهای است چون به تدریج به سمت تولید میرویم و پس از آن، کیفیت محصولات را ارتقا میدهیم.
رئیس اتحادیه فروشندگان دستگاههای صوتی و تصویری و تلفن همراه با بیان اینکه ما الان گوشیهایی تولید میکنیم که کیفیت خوبی دارند اما قابل رقابت با گوشیهای حرفهای نیستند، گفت: تا زمانی که ما تکنولوژی را نگیریم نمیتوانیم گوشی حرفهای تولید کنیم بر این اساس تقاضای ما این است که به دنبال اخذ تکنولوژی برویم چون همانطور که گفتم در حال حاضر سرمایهگذارانی در ایران هستند که صددرصد موافق تولید گوشی در ایران هستند و همه امکانات را هم دارند اما متاسفانه شرکتهای بزرگ خارجی نمیگذارند ما در این مسئله رشد کنیم.
رمضان با بیان اینکه در این زمینه ما تنها نیستیم و خیلی از کشورهای دیگر هم نمیتوانند این کار را انجام دهند، افزود: اما با این وجود، صحبتهای اخیر وزیر ارتباطات امیدوارکننده است و صنف ما حتما از این اقدام پشتیبانی قوی خواهد کرد چون اگر پایه این کار گذاشته شود قطعا شاهد یک انقلاب در این صنعت خواهیم بود و به مرور حتی چند ماه پس از شکلگیری کار، ممکن است گوشیهای اندرویدی داخلی هم داشته باشیم.